Korzyści z picia wody

Woda to życie. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.Wchodzi w skład płynów ustrojowych, wypełnia wszystkie komórki. U dorosłego człowieka stanowi ok. 65 % masy ciała, u noworodka nawet 75%. Usuwa z organizmu toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii, utrzymuje na stałym poziomie temperaturę ciała, ma duże znaczenie w procesie trawienia. Bez wody przeżyjemy zaledwie kilka dni.

Z potężnej roli, jaką spełnia woda zasadniczo zdajemy sobie sprawę. Dlaczego więc tak wielu spośród nas lekceważy wypijanie odpowiedniej jej ilości, prowadząc tym samym do odwodnienia organizmu? Być może brakuje nam po prostu wiedzy, ile wypijać? Być może sięgamy po wodę tylko wtedy, kiedy czujemy wyraźne pragnienie? A może wydaje się nam, że wypijanie kilku filiżanek kawy i herbaty dziennie wystarczy? W końcu ich głównym składnikiem jest woda.

Ile wody dziennie?

Odwodnienie organizmu to poważny stan prowadzący do groźnych komplikacji zdrowotnych. Nawet niewielki stan odwodnienia, występujący przy utracie kilku procent wody z organizmu, może powodować bóle głowy, zaburzenia koncentracji, zaburzenia ciśnienia krwi, zaparcia, zwiększać ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych. Aby zapobiec odwodnieniu, powinniśmy wypijać dziennie ok. 1,5 – 2 litrów wody dziennie, w zależności od wieku, masy ciała, aktywności oraz temperatury otoczenia. Aby precyzyjniej ustalić ilość wody, konieczną do wypicia każdego dnia, można masę ciała podzielić przez 30. Zgodnie z tym wzorem, osoba ważąca 60 kg powinna wypić 2 litry wody dziennie. Błędem jest przeświadczenie, że po wodę sięgać należy wtedy, gdy czujemy pragnienie. Odczucie pragnienia to najczęściej sygnał od organizmu, że nastąpiło już jego lekkie odwodnienie. Woda powinna być naszym głównym napojem. Kawa czy herbata powodują jeszcze większą jej utratę z organizmu.

Korzyści z picia wody

Lepsze samopoczucie i koncentracja. Często nawet niewielkie odwodnienie jest przyczyną uporczywych bólów głowy i zmęczenia.
Woda to napój, który najlepiej gasi pragnienie i orzeźwia, jest neutralny w smaku, nie zawiera żadnych dodatków, a przez to nie ma kalorii.
Woda pomaga w dobrym trawieniu, wchodzi w skład śliny, która bierze udział w formowaniu kęsów, soków trawiennych, żółci.
Pomaga w odchudzaniu, oszukuje głód, zmniejsza apetyt i podkręca metabolizm.
Utrzymuje w dobrej kondycji skórę. W pielęgnacji skóry ważne jest nie tylko jej nawilżanie z zewnątrz poprzez kremy i inne kosmetyki, ale również nawilżanie od środka poprzez wypijanie odpowiedniej ilości wody. Woda nawilża i ujędrnia skórę, utrudniając tym samym tworzenie się zmarszczek.
Zapobiega wielu chorobom, w tym chorobom układu krążenia, wskazana w dużej ilości osobom z nadciśnieniem, zapobiega również zaparciom.

O czym pamiętać, pijąc wodę?

  1. Pić głównie wodę niegazowaną, najlepiej źródlaną lub mineralną, gazowaną sporadycznie, jeśli z kranu to przefiltrowaną.
  2. Nigdy nie pić wody zimnej prosto z lodówki.
  3. Pić wodę często, lecz w mniejszych ilościach. Pić małymi łyczkami.
  4. Nie pić w trakcie posiłków, najlepiej wypić szklankę wody ½ godziny przed posiłkiem lub ½ godziny po posiłku.
  5. Rano dobrze wypić na czczo szklankę ciepłej wody z sokiem z cytryny: pobudza metabolizm, wypłukuje toksyny, dodaje energii, odkwasza.

Zachęć dzieci do picia wody

Jeszcze bardziej niż dorośli na odwodnienie narażone są dzieci, szczególnie latem, przy wyższej temperaturze i podczas wzmożonej aktywności ruchowej na świeżym powietrzu. Wyrobienie nawyku picia wody u najmłodszych jest znacznie trudniejsze niż u dorosłych. Woda niestety często przegrywa u nich ze słodkimi napojami, soczkami czy herbatkami. Dlatego ważne jest, aby już od wczesnego wieku podawać dziecku wodę.

Co zrobić, by dziecko chętnie piło wodę?

  • Przede wszystkim dawajmy dobry przykład, gdyż dzieci chętnie naśladują dorosłych, sami wypijajmy odpowiednią ilość wody.
    Podajmy wodę w atrakcyjny dla dzieci sposób, czyli w kolorowych kubeczkach lub specjalnych bidonach, do kubeczka lub szklanki wrzućmy kolorową słomkę.
  • Jeśli dziecko dotychczas piło głównie soczki i herbatki, można je stopniowo rozcieńczać wodą, doprowadzając do sytuacji, gdy w kubeczku będzie już praktycznie sama woda.
  • Jeżeli neutralny smak wody jest główną przyczyną niechęci dziecka (lub dorosłego) do wody, można w naturalny sposób wzbogacić jej smak.

Poniżej kilka przykładów zdrowych, naturalnych napojów na bazie wody.

Naturalna woda smakowa

Wiele osób nie lubiących wody sięga po tzw. wody smakowe, których w sprzedaży jest pod dostatkiem. Często rodzice wybierają te wody swoim pociechom z nadzieją, że woda taka bardziej im będzie smakowała. Niestety skład tej wody pozostawia wiele do życzenia. Zawiera ona najczęściej cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, sztuczne aromaty, konserwanty. Czyli, prawdę mówiąc, niewiele się rożni od typowych kolorowych napojów gazowanych. Zdrową i naturalną wodę smakową można w prosty sposób przygotować samemu w domu.

Jak ją zrobić?

Do dzbanka z wodą dodajemy pokrojone w niewielkie kawałki owoce, np. truskawki, maliny, pomarańcze, kawałki arbuza. Można również dodać plasterki ogórka, mięty lub melisy. Mieszamy i odstawiamy na przynajmniej 1/2 godziny, aby woda „przeszła” aromatem owoców i ziół.

Korzyści z picia wody - woda smakowa, fot. Edyta Żuk-Kempa
Korzyści z picia wody – woda smakowa, fot. Edyta Żuk-Kempa

Woda z nasionkami chia i ogórkiem, czyli chia fresca

To napój z dodatkiem nasionek szałwii hiszpańskiej, czyli chia. Mają one silne właściwości hydrofilowe i w kontakcie z płynem kilkukrotnie zwiększają swoją objętość, wytwarzając śluzową otoczkę. Zjawisko to sprawia, że napój ma charakterystyczną, przyjemną, żelowatą konsystencję. Dzięki właściwościom hydrofilowym szałwii hiszpańskiej, napój z nasionkami chia zapewnia lepsze nawodnienie organizmu. Wodę z nasionkami można wzbogacić dodatkami podobnie jak w przypadku naturalnej wody smakowej.

Jak zrobić chia fresca?

Wystarczy do szklanki wody dodać 1 łyżkę nasionek chia, energicznie zamieszać i odstawić na parę minut, aż ziarenka wytworzą śluzową otoczkę. Dodajemy odrobinę soku z limonki, kilka listków mięty i plasterek ogórka, aby napój był bardziej orzeźwiający.

Korzyści z piacia wody - fresca, fot. Edyta Żuk-Kempa
Korzyści z picia wody – fresca, fot. Edyta Żuk-Kempa

Kompot rabarbarowy

Nasze babcie i mamy zgodnie stwierdziłyby zapewne, że nic tak nie gasi pragnienia, jak domowy kompot z sezonowych owoców. Z pewnością miały rację i wielka szkoda, że ten napój został zapomniany i zastąpiony przez gotowe napoje w kartonach czy plastikowych butelkach, bo ma on wiele zalet. Zawiera tylko naturalnie występujące w owocach cukry, na zimno doskonale gasi pragnienie, a na ciepło, szczególnie z dodatkiem rozgrzewających przypraw takich jak imbir lub goździki, doskonale rozgrzewa. No i co najważniejsze, nawadnia nasz organizm. Obecnie najlepiej smakuje kompot z rabarbaru i truskawek.

Jak zrobić kompot?

Truskawki myjemy, możemy je przekrajać na pół, ale niekoniecznie. Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy owoce, gotujemy kilka minut i gotowe. Od ilości dodanych owoców zależy stopień słodkości napoju. Kompot można przygotować z dowolnych owoców, np. z malin, agrestu, porzeczek, a jesienią z jabłek, gruszek lub śliwek. Można go również przygotować z owoców suszonych.

Korzyści z picia wody - kompot, fot. Edyta Żuk-Kempa
Korzyści z picia wody – kompot, fot. Edyta Żuk-Kempa