Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

Warzywa to składniki bardzo ważne w diecie małego człowieka. Dostarczają błonnika oraz wielu cennych minerałów, witamin, enzymów, na które zapotrzebowanie u dziecka jest szczególnie duże. Powinny być one dostarczane do każdego posiłku, gdyż warunkują prawidłowy rozwój dziecka, wspierają pracę jelit i wpływają na dobry stan zdrowia.
Niestety, wiele naszych pociech na samą myśl o warzywach robi kwaśną minę, a przekonanie ich do chociażby kilku kęsów marchewki, brokułu czy rzodkiewki to walka z wiatrakami. Dzieje się tak najczęściej wtedy, kiedy zbyt wcześnie wprowadzimy do diety dziecka przetworzone produkty o intensywnym smaku, czyli słodycze i słone przekąski, przy których smak warzyw jest po prostu nijaki. Dzieci, które nie dostają we wczesnym dzieciństwie takich produktów, a od niemowlęctwa przyzwyczajane są do łagodnego smaku warzyw, chętniej po nie sięgają w wieku przedszkolnym i szkolnym. Na szczęście nawet na warzywnych niejadków jest sposób. Istnieje parę „trików”, które sprawią, że zdecydowanie łatwiej można przemycić do diety malucha zdrowe składniki, jakimi są warzywa.
1. Przemycanie warzyw w zdrowych łakociach
Rodzimy się z upodobaniem do smaku słodkiego, kojarzy nam się z mlekiem matki, czyli z bezpieczeństwem i przyjemnością. Warzywa niestety w większości słodkie nie są, dlatego kontakt z nimi nie budzi przyjemnych skojarzeń. Dodatek warzyw do zdrowych łakoci jest doskonałym sposobem na przemycenie ich do diety dzieci. Może to być ciasto lub muffinki z dodatkiem buraka, cukinii lub marchewki (przepis poniżej) albo czekoladowy koktajl z jarmużem lub szpinakiem, którego zupełnie nie czuć w smaku oraz – co ważne w przypadku dzieci mających niechęć do wszystkiego, co zielone – także zupełnie nie widać.
2. Kolorowy talerz
Dzieci oprócz smaku dużą uwagę przywiązują do koloru potrawy. Im bardziej kolorowo i fantazyjnie podane jest danie, tym większa szansa, że maluch się nim zainteresuje. Można np. tak poukładać warzywa na talerzu, aby przypominały postaci z bajek, albo skomponować kanapki w taki sposób, aby przedstawiały roześmiane buźki lub różne zwierzątka. Zdecydowanie łatwiej zachęcić dziecko do „kanapeczki z biedroneczką na zielonej trawce” niż do „kanapki z pastą z groszku i pomidorem” (przepis poniżej).
3. Wspólne przygotowywanie posiłków
Jeszcze większą frajdę dzieciaki będą miały, kiedy same zaangażują się w przygotowanie takich kolorowych kanapeczek lub innych potraw z warzywami w roli głównej. Starsze dzieci mogą pomóc w krojeniu i obieraniu warzyw, młodsze mogą wrzucać do garnka czy miski przygotowane przez nas warzywa lub układać je na kromce chleba. Dzięki takiej zabawie dziecko nie tylko wie, co znajduje sie w przygotowanej potrawie, ale również uczy się samodzielności.
Zabawy z warzywami, kreatywne ich nazywanie adekwatnie do ich właściwości
Zaproponuj dziecku zabawę: „zgadnij szybko, jakie to warzywko”. Zawiązujemy dziecku oczy chustą i podajemy pokrojone w słupki różne warzywa do spróbowania. Dziecko musi odgadnąć, jakie to warzywo po jego smaku. Mogą to być zarówno warzywa gotowane, jak i surowe. Dzięki tej zabawie dziecko poznaje też nowe smaki. Możesz też nauczyć malca zabawnych wierszyków o warzywach i recytować je wspólnie przy przygotowywaniu warzywnego posiłku. Albo nadać warzywom kreatywne nazwy, adekwatne do ich właściwości, np. „krzepka rzodkiewka”, „fasolka mocy” itp.
4. Dawanie dobrego przykładu
Dzieci są doskonałymi obserwatorami i uwielbiają naśladować dorosłych. Na pewno do jedzenia warzyw nie zachęci ich widok rodziców zajadających się frytkami ze smażonym w głębokim tłuszczu schabowym. Kiedy zobaczą, że mama i tata z entuzjazmem sięgają po warzywa, do obiadu zjadają górę kolorowej surówki, a między posiłkami chrupią marchewkę czy rzodkiewkę, na pewno dużo chętniej będą chciały je jeść.
Przepisy

Koktajl czekoladowy ze szpinakiem
Składniki (na 2 szklanki)
2 małe banany
ok. 5-6 suszonych daktyli namoczonych w ciepłej wodzie (nie siarkowanych)
1 szklanka mleka roślinnego
garść szpinaku
2 czubate łyżki organicznego kakao
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy kilka minut na gładką masę.
Pasta z zielonego groszku
Składniki:
450g mrożonego groszku (ok. 3 szklanki)
1/2 cytryny (sok i otarta skórka)
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki posiekanej pietruszki
1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju lnianego
sól, pieprz
Wykonanie:
W niedużym rondelku zagotowujemy osoloną wodę do ugotowania groszku, wsypujemy zamrożony groszek i czekamy, aż woda znowu się zagotuje. Gotujemy 5 minut od momentu wrzenia, następnie odcedzamy groszek i przelewamy lodowatą wodą – dzięki temu groszek zachowa piękny, zielony kolor.
Ścieramy skórkę z wyparzonej wcześniej połowy cytryny. Następnie wyciskamy sok z połowy cytryny.
Groszek łączymy ze skórką z cytryny, sokiem z cytryny, pietruszką, czosnkiem, oliwą i miksujemy blenderem na pastę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Fantazyjne kanapki – biedronki z pumperniklem, pastą z groszku, pomidorkiem i szpinakiem
Składniki:
kilka kromeczek okrągłego pumpernikla*
pasta z zielonego groszku
kilka pomidorków koktajlowych
kilka listków szpinaku
kilka czarnych oliwek
Wykonanie:
Kromki pumpernikla smarujemy pastą z zielonego groszku, kładziemy listek szpinaku.
Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół, następnie nacinamy pośrodku do 3/4 długości. Tak powstanie tułów biedronki. Oliwki przekrajamy wzdłuż na pół i następnie jeszcze raz na pół. Będą to główki biedronek.
Kładziemy połówki pomidorka na listku szpinaku, dorabiamy główkę z czarnej oliwki, z kremowego serka za pomocą wykałaczki robimy kropki i oczy. Układamy kanapeczki na talerzu.
* można też użyć pumpernikla zwykłego i wykroić z niego kwadratowe, okrągłe lub trójkątne kanapeczki
Marchewkowe muffinki
Składniki:
3 średnie marchewki
1 szklanka mąki jaglanej
½ szklanki mąki kasztanowej (można pominąć i dodać 1,5 szklanki jaglanej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
4 łyżki oleju kokosowego
1/3 szklanki miodu lub syropu z agawy
1/2 szklanki mleka roślinnego
po łyżce ulubionych bakalii: rodzynek, żurawiny, jagód goji
Wykonanie:
Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki suche: mąki, sól, proszek do pieczenia i sodę, cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy.
W drugiej misce mieszamy: startą na drobnych oczkach tarki marchewkę, rozbełtane jajka, rozpuszczony olej kokosowy, miód lub syrop z agawy, mleko roślinne. Mieszamy.
Łączymy ze sobą składniki suche i mokre, znowu dokładnie mieszamy. Wkładamy ciasto do foremek na muffinki, papierowych lub silikonowych, pieczemy muffinki w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 35 min.
Fot. Edyta Żuk-Kempa
Żadna część jak i całość artykułów oraz materiałów publikowanych na stronach portalu Smart Start nie może być powielana, przetwarzana i rozpowszechniana w jakikolwiek sposób bez wcześniejszej zgody Wydawcy.
Jakiekolwiek wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Wydawcy jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.
Kolorowy talerz oraz wspólne przygotowanie posiłków sprawdza się w 100%. Dodatkowo w naszym domu przekąski słone czy słodycze pojawiają się okazjonalnie i dzieci nie mają do nich nieograniczonego dostępu. Co innego owoce leżą sobie na talerzu i czekają aż je ktoś zje. Zatem jak się nie ma co się lubi (chipsy, paluszki i cukierasy) to się zjada co popadnie (czytaj zawartość owocowego talerza) 🙂