Zdrowe przekąski na Dzień Dziecka

Wielkimi krokami zbliża się Dzień Dziecka. Naszym pociechom uchylilibyśmy nieba, może więc oprócz prezentów, wspólnego wyjścia do kina, dobrym pomysłem będzie kinder party? Spędzenie czasu z innymi dziećmi, wspólna zabawa oraz pyszne przekąski to coś, co niewątpliwie sprawi radość naszym szkrabom. Przygotowując takie przyjęcie, warto jednak zadbać, aby na stole zamiast kolorowych, lecz pełnych niezdrowego cukru, tłuszczów trans czy chemicznych dodatków słodyczy, pojawiło się coś zdrowego i smacznego, a przy tym dodającego energii.
Nie od dziś wiadomo, że mali uczestnicy takich przyjęć nie usiedzą w jednym miejscu, a bieganie i zabawa to nieodłączny element kinder party. Jakie przekąski podać więc dzieciom, aby im smakowały, a jednocześnie były pożywne, zdrowe i pozbawione szkodliwych dodatków? Okazuje się, że stworzenie takiego menu nie jest wcale takie trudne. Ważne, żeby na stole znalazły się zarówno przekąski słodkie, jak i wytrawne, nie może zabraknąć warzyw i owoców oraz zdrowych i naturalnych napojów. Warto zwrócić uwagę, czy uczestniczące w zabawie dzieci nie są na coś uczulone i wziąć to pod uwagę przy układaniu menu.

Zdrowe słodkości
Dzieci uwielbiają smak słodki, dlatego w dniu ich święta nie powinniśmy ich pozbawiać tej przyjemności. Na szczęście istnieje wiele alternatyw dla przepełnionych rafinowanym cukrem słodyczy, zamiast żelków, lizaków i słodkich ciasteczek można podać orzechy, daktyle czy suszone owoce. Można też samodzielnie przygotować zdrowe łakocie, np. zdrową wersję szyszek z ekspandowanego ryżu lub kaszy, w których pełne cukru krówki zastąpić można namoczonymi wcześniej i zmiksowanymi daktylami.
Szyszki z ekspandowanej kaszy jaglanej
Składniki:
3 szklanki kaszy jaglanej ekspandowanej
około 40 suszonych daktyli namoczonych na noc w wodzie
2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
3/4 szklanki mielonych migdałów
1 czubata łyżka mielonego sezamu nieoczyszczonego (opcjonalnie)
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Wykonanie:
W garnuszku rozpuszczamy na małym ogniu masło klarowane i dodajemy namoczone, odciśnięte z wody daktyle, cynamon i szczyptę soli. Gotujemy chwilę, ciągle mieszając.
Zdejmujemy z ognia, czekamy, aż trochę ostygnie i miksujemy. Do masy wsypujemy mielone migdały, mielony sezam i ekspandowaną kaszę jaglaną, mieszamy wszystko dokładnie.
Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe wedle uznania.

Alternatywą dla sztucznych żelek i galaretek mogą być galaretki agarowe (agar to roślinny substytut żelatyny) na bazie naturalnych, świeżo wyciskanych soków owocowych. Można je przygotować w bardzo ciekawy sposób w postaci łódeczek z wydrążonych pomarańczy.
Agarowe łódeczki z naturalnym sokiem
Składniki:
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku np. z pomarańczy, jabłek lub malin
2 łyżki miodu lub syropu z agawy (lub 1 łyżka cukru trzcinowego)
2 łyżeczki agaru
2 nieduże pomarańcze
Wykonanie:
Pomarańcze przekrajamy na pół, wydrążamy z nich miąższ, uważając, aby nie uszkodzić skórki. W ten sposób powstają 4 miseczki.
Sok owocowy mieszamy z miodem lub syropem z agawy, dodajemy agar, zagotowujemy. Kiedy lekko przestygnie, wlewamy do miseczek ze skórek pomarańczy. Czekamy, aż stężeje, po czym przekrajamy każdą miseczkę na pół. Otrzymujemy wówczas 8 łódeczek.
Coś wytrawnego
Aby dzieciaki się nam nie przesłodziły, koniecznie będą również wytrawne przekąski. Najlepsze będą takie, które łatwo chwycić w rączkę podczas zabawy bez konieczności jej przerywania. Mogą to być wytrawne muffinki, pokrojone w niewielkie kawałki warzywne tarty albo naleśnikowe zawijańce, czyli po prostu naleśniki posmarowane wcześniej serkiem lub hummusem, zwinięte razem z warzywami, np. sałatą, pokrojonym we wstążki ogórkiem, papryką lub suszonymi pomidorami, pokrojone w mniejsze kawałki. Zamiast tradycyjnych naleśników z mąką pszenną i jajkami, dobrym pomysłem są naleśniki z namoczonej wcześniej na noc i zmiksowanej niepalonej kaszy gryczanej. Sprawdzą się one szczególnie w sytuacji, gdy dziecko jest na diecie bezglutenowej.

Naleśniki z kaszy gryczanej niepalonej
Składniki:
2 szklanki surowej kaszy gryczanej niepalonej namoczonej na noc w wodzie
ok. 1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Namoczoną wcześniej kaszę odcedzamy i opłukujemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy do malaksera i dolewamy trochę wody (ok. 1/2 szklanki). Musimy uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego, jeśli jest zbyt gęste, dolewamy jeszcze wody i miksujemy. Im rzadsze ciasto, tym cieńsze będą naleśniki. Dodajemy szczyptę soli.
Patelnię smarujemy odrobiną oleju. Na rozgrzaną patelnię wlewamy ciasto. Czekamy, aż się zetnie, po czym podważamy lekko brzegi drewnianą łyżką i jeśli jest już ścięte, przewracamy placek na drugą stronę.
Usmażone naleśniki smarujemy wcześniej przygotowaną pastą warzywną lub serkiem, kładziemy wybrane dodatki, następnie zwijamy naleśnik w rulonik i ostrym nożem kroimy na mniejsze kawałki.

Kolejną niezbyt zdrową przekąską uwielbianą przez dzieci są frytki. Zamiast tych smażonych w głębokim tłuszczu, można przygotować ich zdrowszą, pieczoną wersję, a zamiast ziemniaków użyć zdrowszych batatów, które ze względu na lekko słodki smak mogą dzieciakom smakować jeszcze bardziej.
Frytki z batata
Składniki na 8 porcji:
4 spore bataty
sól
tymianek suszony
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Bataty obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Wrzucamy do większej miski, w której mieszamy je z solą, tymiankiem i olejem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C, bataty przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia , pieczemy ok. 30 min.
Żadna część jak i całość artykułów oraz materiałów publikowanych na stronach portalu Smart Start nie może być powielana, przetwarzana i rozpowszechniana w jakikolwiek sposób bez wcześniejszej zgody Wydawcy.
Jakiekolwiek wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Wydawcy jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.
Ja używam mąki gryczanej nie próbowałam naleśników z mielonej kaszy wiem czy jest różnica? Z jakiego powodu bataty są zdrowsze od ziemniaków jakoś nie słyszałam do tej pory.
Amelio, bataty są zdrowsze od ziemniaków przede wszystkim dlatego, że zawierają więcej antyoksydantów w tym bardzo dużo betakarotenu nadającemu im pomarańczową barwę, oraz luteinę. Zawierają też mniej skrobi a więcej błonnika i są mniej kaloryczne niż ziemniaki. Nie zawierają składników uczulających jak to ma miejsce w przypadku ziemniaków. Jeżeli chodzi o naleśniki, to różnica polega na tym, że do naleśników ze zmiksowanej kaszy gryczanej nie trzeba już nic więcej dodawać 🙂 Naleśniki z mąki gryczanej wymagają dodatku jajek. W smaku są podobne. Pozdrawiam, Edyta
Bardzo dziękuję, nie mamy problemu z jedzeniem jajek więc zostaniemy przy mące tym bardziej że jest dla nas łatwiej dostępna. A batatów spróbujemy bo sama nigdy nie próbowałam