Gotuj z dzieckiem

Kuchnia to magiczne miejsce dla dzieci, w którym powstają nie tylko smakołyki, słodkości i pyszne dania, ale i wspaniałe wspomnienia. Przedstawione w tym artykule książki kucharskie zachęcają do rodzinnego pichcenia, ułatwiają przygotowywanie dań i rozbudowują wiedzę dzieci z zakresu zdrowego odżywiania.

W dzieciństwie kuchnia była dla mnie miejscem magicznym. Bulgoczące wywary, gwiżdżące czajnik i szybkowar, skwiercząca słoninka i unoszące się zapachy gotujących się potraw pobudzały moje zmysły i wyobraźnię. W kuchni mama i babcia zamieniały się w czarodziejki. Gdy pomagałam przy robieniu budyniowego kremu do ciasta, to jakbym mieszała magiczną miksturę. Dziś, podobnie jak moja mama, zamieniam się w czarodziejkę i zapraszam do mojej kuchni synka, z którym przyrządzamy aromatyczne wywary, zdrowe eliksiry i słodkie smakołyki. Oczywiście jak prawdziwa czarodziejka mam swoją tajemną księgę, a właściwie zeszyt ze sprawdzonymi przepisami, ale również korzystam z kilku książek kucharskich, które inspirują mnie do gotowania razem z moim synem. Poniżej opisuję cztery, które sprawdziłam i polecam.

Zdrowa Kuchnia Lamelii Szczęśliwej

To 18-dniowy kurs odżywiania i gotowania wielbicielki zdrowej kuchni Lamelii Szczęśliwej, w którym uczestniczyła dwójka dzieci z jej sąsiedztwa. Dzieciaki postanowiły zmienić swoje nawyki żywieniowe z bardzo ważnego powodu, a mianowicie groziły im wakacje bez lodów. Książka, a właściwie księga podzielona jest na dwie części. W pierwszej z nich znajdują się opowiastki, zachęcające do jedzenie owoców, warzyw, kasz i innych zdrowych produktów. Ich bohaterami są dzieci i dorośli, których życie zmieniają produkty spożywcze. Na przykład Antonio i Antonii dzięki oliwie odkrywają, kto okrada nocą ich sklep. Każdą bajkę kończą piękne ilustracje produktów wspomnianych w opowiadaniach i krótkie opisy zalet płynących z ich spożywania. W drugiej części zostały zamieszczone proste przepisy Lamelii Szczęśliwej, np. na muszelki ze szpinakiem, owocową papkę, prostokąty z cukinią, limonkowe mufinki, zupę porową i inne. Ciekawostki dotyczące dań zebrane w książce stanowią dodatkową zachętę do podjęcia próby wspólnego gotowania z dzieckiem.

Autor: Joanna Krzyżanek

Wydawnictwo: Święty Wojciech

Wymiary: 210 x 270 mm

Oprawa: twarda

ISBN: 978-83-7516-348-3

Liczba stron: 256

Fot. Cecylia Brzezińska, Gotuj z dzieckiem
Fot. Cecylia Brzezińska, Gotuj z dzieckiem

Cecylka Knedelek, czyli Książka Kucharska dla dzieci

Pewnie ta książka nigdy nie pojawiłaby się w księgarniach, gdyby nie zuchwałe przedsięwzięcie gąski Walerii, która pewnego dnia wykradła Cecylce Knedelek zeszyt z przepisami i zaniosła go do wydawcy Pana Apolinarego Dwukropka. Choć nie było to ładne zachowanie, to jednak bardzo pożyteczne, ponieważ w księdze znajduje się wiele przepisów, które z łatwością mogą wykonać dzieci samodzielnie lub z niewielką pomocą rodziców. Przygotowanie potraw jest bardzo dokładnie opisane, a każdy etap przygotowania dania zilustrowany. Przepisy poprzedzone są krótką historią z życia Cecylki Knedelek i gąski Walerii. Dodatkowo poukładane są w książce według koloru dania, które z nich powstaje. A mianowicie w rozdziale kuchnia biała znajdują się przepisy na bezowe owieczki, gruszkowe babeczki i domowe bałwanki, a w rozdziale kuchnia zielona zamieszczone są receptury na dania zielone, jak: pietruszkowe smarowidełko, winogronowe paczuszki i zielone gąski. Jak na prawdziwą książkę kucharską przystało, zostały w niej zawarte również porady dla młodych adeptów sztuki kulinarnej dotyczące przygotowywania potraw i miejsca pracy. Książkę kończy specjalny poradnik savoir – vivre gąski Walerii, przeznaczony dla wszystkich, którzy są nieco na bakier z manierami podczas jedzenia.

Autor: Joanna Krzyżanek

Wydawnictwo: Jedność

Wymiary: 205 x 300 mm

Oprawa: twarda

ISBN: 978-83-7971-233-5

Liczba stron: 500

Mikołajek i słodkie przekąski

Autorem przepisów zawartych w tej książce jest sam Alain Ducasse, francuski geniusz kulinarny, którego daniami można się rozkoszować, podziwiając widok rozciągający się z wieży Eiffla. Znany doskonale nie tylko polskim dzieciom Mikołajek, był inspiracją dla autora, którego w dzieciństwie fascynowały przygody niesfornego i kochającego słodkości bohatera książek René Goscinny’ego. W książce znajdują się przepisy na małe słodkie co nieco na śniadanie, do szkoły, podwieczorek z kumplami, urodziny i inne okazje. Przepisy są proste, ale autor zachęca rodziców do tego, by mieli na oku poczynania młodych cukierników. Przepisy uzupełniają fotografie słodkości przygotowanych przez Jeana – Marie Hiblota oraz krótkie komentarze autora przepisów. Zamieszczone fragmenty przygód Mikołajka i ilustracje Jean-Jacques’a Sempé pomogą dzieciom i ich rodzicom uruchomić wyobraźnię, która zachęci do wypróbowania przepisów i w rezultacie poznania smaków i zapachów wypełniających dom Mikołajka.

Autor: Alain Ducasse

Wydawnictwo: Znak

Wymiary: 244 x 172 mm

Oprawa: twarda

ISBN: 978-83-240-3983-8

Liczba stron: 145

Fot. Cecylia Brzezińska, Gotuj z dzieckiem
Fot. Cecylia Brzezińska, Gotuj z dzieckiem

Gotuj z dzieckiem

Trzydzieści kolorowych kart ze zdrowymi przepisami do gotowania razem z dzieckiem. Na jednej stronie każdej karty znajdują się lista składników, liczba porcji, czas przygotowania, stopień trudności i duża fotografia dania. Instrukcja przygotowania dania oraz porady dla szefa kuchni zamieszczone są na odwrocie karty. Każdy przepis jest zilustrowany w taki sposób, aby dzieci z łatwością mogły rozpoznać składniki oraz poszczególne etapy przygotowania potraw. Niewielki format kart jest ich dużą zaletą, ponieważ ułatwia ich przechowywanie, w szczególności korzystanie podczas gotowania, kiedy do dyspozycji jest niewielka powierzchnia robocza. Do naszych ulubionych przepisów należą zielone placuszki z cukinii, koreczki stateczki i biedronkowa polana.

Autor: Joanna Mentel

Wydawnictwo: Sierra Madre

Wymiary: 170 x 115 mm

Oprawa: twarda

ISBN: 978-83-936904-1-1

Liczba stron: 30