Truskawki na 5 sposobów

W końcu się doczekaliśmy. Truskawkowe szaleństwo właśnie się rozpoczęło: na straganach, targach i w supermarketach dostać można nasze krajowe, słodkie i pachnące odmiany tych przepysznych i zdrowych owoców. Czy znacie kogoś, kto nie lubi truskawek? Przepadają za nimi i starsi i młodsi.

To wielkie uczucie do truskawek wynika z pewnością z tego, że są to owoce sezonowe, dostępne w naszym klimacie tylko dwa miesiące. Warto więc maksymalnie wykorzystać sezon na truskawki, bo zanim się obejrzymy, będzie po wszystkim. Do jedzenia truskawek dzieci zachęcać raczej nie trzeba. Z przyjemnością zjedzą je ot tak, po prostu bez żadnych dodatków. Ale potencjał kulinarny tych owoców jest znacznie większy. Przygotować z nich można koktajle, lemoniady, lody, owocowe zupy, konfitury, ale sprawdzą się również jako dodatek do naleśników, sałatki lub mlecznego deseru.

Dlaczego warto jeść truskawki?

Zawierają one dużo cennych witamin, w tym bardzo dużo witaminy C, która poprawia odporność, witaminę A dobrze wpływającą na oczy oraz witaminę E odznaczającą się właściwościami przeciwstarzeniowymi. To również cenne źródło wielu minerałów: magnezu, żelaza, miedzi, fosforu oraz kwasów organicznych regulujących przemianę materii i regulujących trawienie.

Truskawki są niskokaloryczne – 100 g tych owoców to jedynie 30 kcal. Zawierają ponadto dużo wody, są moczopędne, pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu oraz wspomagają leczenie chorób nerek. Działają przeciwnowotworowo ze względu na dużą ilość antyoksydantów. Pozytywnie wpływają na skórę.
Przez najbliższe dni warto podawać dzieciom truskawki przynajmniej raz dziennie. Aby zapobiec monotonności, postarajmy się, aby za każdym razem były podane w trochę innej formie. Oto kilka prostych przepisów z truskawkami, które można wykonać razem z dzieckiem.

Sałatka z kaszą jaglaną i truskawkami

Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka truskawek
½ szklanki borówki amerykańskiej
½ dojrzałego mango
1 filiżanka mleka kokosowego
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Truskawki pozbawiamy szypułek, przekrajamy na połówki. Mango obieramy i kroimy w kostkę.
Do ugotowanej kaszy jaglanej wsypujemy truskawki, mango oraz borówki, delikatnie mieszamy.
Mleko kokosowe mieszamy z syropem z agawy i sokiem z cytryny. Polewamy nim sałatkę.

Lody bananowo – truskawkowe

Jedne z najprostszych, a zarazem najzdrowszych lodów: bez dodatkowego cukru, śmietany i chemicznych dodatków. Wystarczy zamrozić obrane banany, a następnie je zmiksować. Banany to jedyne owoce, które zamrożone po zmiksowaniu mają kremową konsystencję, dając wrażenie prawdziwych lodów. Do bananów dodać można również inne owoce, w naszym przypadku będą to truskawki. Aby lody były bardziej słodkie, możemy dodać do bananów przed miksowaniem namoczone wcześniej w ciepłej wodzie daktyle.

Składniki:
2 dojrzałe banany zamrożone bez skórki
1/2 szklanki truskawek
5 daktyli namoczonych wcześniej w ciepłej wodzie
Wykonanie:
Banany po wyjęciu z zamrażarki odkładamy w misce na 15 min. w temp. pokojowej. Następnie łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do kielicha blendera. Wrzucamy również truskawki i namoczone daktyle. Miksujemy.

Truskawki na 5 sposobów - lody bananowo - truskawkowe, fot. Edyta Żuk-Kempa
Truskawki na 5 sposobów – lody bananowo – truskawkowe, fot. Edyta Żuk-Kempa

Truskawkowy pudding Chia

Składniki:
500 ml mleka kokosowego bez konserwantów (najlepiej BIO)
5 łyżek nasion chia
2 łyżki ksylitolu lub syropu z agawy
szklanka truskawek

Wykonanie:
Mleko przelewamy do miseczki, wsypujemy ziarenka chia i dokładnie je mieszamy.
Dodajemy ksylitol lub syrop z agawy oraz opcjonalnie ziarenka z 1 laski wanilii.
Zawartość miseczki przelewamy do mniejszych, najlepiej szklanych pojemniczków, które wkładamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
Kiedy pudding chia stężeje, na wierzch wykładamy pokrojone w ćwiartki truskawki i inne owoce, np. borówki amerykańskie lub pokrojone brzoskwinie.

Truskawki na 5 sposobów - truskawkowy pudding Chia, fot. Edyta Żuk-Kempa
Truskawki na 5 sposobów – truskawkowy pudding Chia, fot. Edyta Żuk-Kempa

Lemoniada truskawkowa z syropem z kwiatów z czarnego bzu

Składniki:
500 g truskawek
1litr wody mineralnej
Sok z 1/2 cytryny
4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu (najlepiej samodzielnie przygotowanego)

Wykonanie:
Truskawki miksujemy z wodą w blenderze kielichowym, można całość przetrzeć przez gęste sitko, ale nie jest to konieczne.
Dodajemy sok z cytryny oraz syrop z kwiatów czarnego bzu. Jeśli go nie posiadamy, można lemoniadę osłodzić syropem z agawy.

Przed podaniem chłodzimy w lodówce lub dodając kostki lodu.
Torcik naleśnikowy z kremem daktylowym i truskawkami
Ten torcik to ciekawy sposób podania naleśników, który z pewnością zachwyci niejedno dziecko. Nasza propozycja to bezglutenowe naleśniki z kaszy gryczanej niepalonej, posmarowane czekoladowym kremem z daktyli, którego słodki smak doskonale komponuje się z kwaskowatymi truskawkami.

Truskawki na 5 sposobów - lemoniada, fot. Edyta Żuk-Kempa
Truskawki na 5 sposobów – lemoniada, fot. Edyta Żuk-Kempa

Naleśniki z kaszy gryczanej niepalonej

Składniki:
2 szklanki surowej kaszy gryczanej niepalonej, namoczonej na noc w wodzie
ok. 1/2 szklanki wody

Wykonanie:
Kaszę przepłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie miksujemy w malakserze razem z 1/2 szklanki wody oraz szczyptą soli. Wymagana jest konsystencja ciasta naleśnikowego, w miarę potrzeby dolewamy jeszcze wody i miksujemy.
Patelnię smarujemy odrobiną oleju. Na rozgrzaną patelnię wlewamy ciasto, czekamy, aż się zetnie, po czym podważamy lekko brzegi drewnianą łyżką i jeśli jest już ścięte, przewracamy placek na drugą stronę.

Czekoladowy krem daktylowy

Składniki:
2 szklanki daktyli namoczonych w gorącej wodzie przez min. 1 godz.
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli
3 czubate łyżki kakao

Wykonanie:
Daktyle odsączamy z nadmiaru wody, wrzucamy do malaksera razem z pozostałymi składnikami i miksujemy na gładki krem.

Torcik naleśnikowy

Wykonanie:
Naleśniki smarujemy warstwą kremu daktylowego, rozkładamy na jego powierzchni pokrojone w plasterki truskawki i przykrywamy kolejnym naleśnikiem.
Czynność powtarzamy, układając naleśniki piętrowo jeden na drugim.