Truskawki na 5 sposobów

W końcu się doczekaliśmy. Truskawkowe szaleństwo właśnie się rozpoczęło: na straganach, targach i w supermarketach dostać można nasze krajowe, słodkie i pachnące odmiany tych przepysznych i zdrowych owoców. Czy znacie kogoś, kto nie lubi truskawek? Przepadają za nimi i starsi i młodsi.
To wielkie uczucie do truskawek wynika z pewnością z tego, że są to owoce sezonowe, dostępne w naszym klimacie tylko dwa miesiące. Warto więc maksymalnie wykorzystać sezon na truskawki, bo zanim się obejrzymy, będzie po wszystkim. Do jedzenia truskawek dzieci zachęcać raczej nie trzeba. Z przyjemnością zjedzą je ot tak, po prostu bez żadnych dodatków. Ale potencjał kulinarny tych owoców jest znacznie większy. Przygotować z nich można koktajle, lemoniady, lody, owocowe zupy, konfitury, ale sprawdzą się również jako dodatek do naleśników, sałatki lub mlecznego deseru.
Dlaczego warto jeść truskawki?
Zawierają one dużo cennych witamin, w tym bardzo dużo witaminy C, która poprawia odporność, witaminę A dobrze wpływającą na oczy oraz witaminę E odznaczającą się właściwościami przeciwstarzeniowymi. To również cenne źródło wielu minerałów: magnezu, żelaza, miedzi, fosforu oraz kwasów organicznych regulujących przemianę materii i regulujących trawienie.
Truskawki są niskokaloryczne – 100 g tych owoców to jedynie 30 kcal. Zawierają ponadto dużo wody, są moczopędne, pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu oraz wspomagają leczenie chorób nerek. Działają przeciwnowotworowo ze względu na dużą ilość antyoksydantów. Pozytywnie wpływają na skórę.
Przez najbliższe dni warto podawać dzieciom truskawki przynajmniej raz dziennie. Aby zapobiec monotonności, postarajmy się, aby za każdym razem były podane w trochę innej formie. Oto kilka prostych przepisów z truskawkami, które można wykonać razem z dzieckiem.
Sałatka z kaszą jaglaną i truskawkami
Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka truskawek
½ szklanki borówki amerykańskiej
½ dojrzałego mango
1 filiżanka mleka kokosowego
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Truskawki pozbawiamy szypułek, przekrajamy na połówki. Mango obieramy i kroimy w kostkę.
Do ugotowanej kaszy jaglanej wsypujemy truskawki, mango oraz borówki, delikatnie mieszamy.
Mleko kokosowe mieszamy z syropem z agawy i sokiem z cytryny. Polewamy nim sałatkę.
Lody bananowo – truskawkowe
Jedne z najprostszych, a zarazem najzdrowszych lodów: bez dodatkowego cukru, śmietany i chemicznych dodatków. Wystarczy zamrozić obrane banany, a następnie je zmiksować. Banany to jedyne owoce, które zamrożone po zmiksowaniu mają kremową konsystencję, dając wrażenie prawdziwych lodów. Do bananów dodać można również inne owoce, w naszym przypadku będą to truskawki. Aby lody były bardziej słodkie, możemy dodać do bananów przed miksowaniem namoczone wcześniej w ciepłej wodzie daktyle.
Składniki:
2 dojrzałe banany zamrożone bez skórki
1/2 szklanki truskawek
5 daktyli namoczonych wcześniej w ciepłej wodzie
Wykonanie:
Banany po wyjęciu z zamrażarki odkładamy w misce na 15 min. w temp. pokojowej. Następnie łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do kielicha blendera. Wrzucamy również truskawki i namoczone daktyle. Miksujemy.

Truskawkowy pudding Chia
Składniki:
500 ml mleka kokosowego bez konserwantów (najlepiej BIO)
5 łyżek nasion chia
2 łyżki ksylitolu lub syropu z agawy
szklanka truskawek
Wykonanie:
Mleko przelewamy do miseczki, wsypujemy ziarenka chia i dokładnie je mieszamy.
Dodajemy ksylitol lub syrop z agawy oraz opcjonalnie ziarenka z 1 laski wanilii.
Zawartość miseczki przelewamy do mniejszych, najlepiej szklanych pojemniczków, które wkładamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
Kiedy pudding chia stężeje, na wierzch wykładamy pokrojone w ćwiartki truskawki i inne owoce, np. borówki amerykańskie lub pokrojone brzoskwinie.

Lemoniada truskawkowa z syropem z kwiatów z czarnego bzu
Składniki:
500 g truskawek
1litr wody mineralnej
Sok z 1/2 cytryny
4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu (najlepiej samodzielnie przygotowanego)
Wykonanie:
Truskawki miksujemy z wodą w blenderze kielichowym, można całość przetrzeć przez gęste sitko, ale nie jest to konieczne.
Dodajemy sok z cytryny oraz syrop z kwiatów czarnego bzu. Jeśli go nie posiadamy, można lemoniadę osłodzić syropem z agawy.
Przed podaniem chłodzimy w lodówce lub dodając kostki lodu.
Torcik naleśnikowy z kremem daktylowym i truskawkami
Ten torcik to ciekawy sposób podania naleśników, który z pewnością zachwyci niejedno dziecko. Nasza propozycja to bezglutenowe naleśniki z kaszy gryczanej niepalonej, posmarowane czekoladowym kremem z daktyli, którego słodki smak doskonale komponuje się z kwaskowatymi truskawkami.

Naleśniki z kaszy gryczanej niepalonej
Składniki:
2 szklanki surowej kaszy gryczanej niepalonej, namoczonej na noc w wodzie
ok. 1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Kaszę przepłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie miksujemy w malakserze razem z 1/2 szklanki wody oraz szczyptą soli. Wymagana jest konsystencja ciasta naleśnikowego, w miarę potrzeby dolewamy jeszcze wody i miksujemy.
Patelnię smarujemy odrobiną oleju. Na rozgrzaną patelnię wlewamy ciasto, czekamy, aż się zetnie, po czym podważamy lekko brzegi drewnianą łyżką i jeśli jest już ścięte, przewracamy placek na drugą stronę.
Czekoladowy krem daktylowy
Składniki:
2 szklanki daktyli namoczonych w gorącej wodzie przez min. 1 godz.
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli
3 czubate łyżki kakao
Wykonanie:
Daktyle odsączamy z nadmiaru wody, wrzucamy do malaksera razem z pozostałymi składnikami i miksujemy na gładki krem.
Torcik naleśnikowy
Wykonanie:
Naleśniki smarujemy warstwą kremu daktylowego, rozkładamy na jego powierzchni pokrojone w plasterki truskawki i przykrywamy kolejnym naleśnikiem.
Czynność powtarzamy, układając naleśniki piętrowo jeden na drugim.
Żadna część jak i całość artykułów oraz materiałów publikowanych na stronach portalu Smart Start nie może być powielana, przetwarzana i rozpowszechniana w jakikolwiek sposób bez wcześniejszej zgody Wydawcy.
Jakiekolwiek wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Wydawcy jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.
Uwielbiam truskawki a że mam tą możliwość i mam je w swoim ogródku wiec są bez żadnych sztucznych nawozów i oprysków a gdy tylko są u mnie na stole goszczą na śniadanie obiad i kolacje a dzięki tym przepisom będzie moja kuchnia jeszcze bardziej bogata:) Dziękuję 🙂
Najlepsze truskawki to te prosto z krzaczka jeszcze z piachem 😉
U nas najczęściej goszczą truskawki z jogurtem greckim bądź mleczkiem kokosowym, ale jestem przekonana ze takim torcikiem moja córka by nie pogardziła!
Łatwe przepisy, które można przygotować razem z dzieckiem 🙂 My z Mysią robimy babeczki truskawkowe, ale myślę, że największe wrażenie zrobiłby na gromadzie dzieci torcik naleśnikowy!
Wspaniałe przepisy! Uwielbiam truskawki, nigdy nie mogę się zdecydować w jaki sposób je zjeść. A tu proszę jakie cudowne zestawienia smaków i to bez cukru, samo zdrowie! Sałatka z kaszą jaglaną i truskawkami to mój przebój tego sezonu, a lody bananowo-truskawowe – prostota wykonania i „niebo w gębie”.